BLOG

Com afecten els nous peatges elèctrics a la factura de la llum?

Fa uns dies es va publicar la nova metodologia per al càlcul dels peatges de transport i de distribució d’electricitat aprovada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència. Aquesta nova metodologia consisteix a establir preus per períodes de temps, de manera que hi haurà hores en què el consum d’electricitat serà més alt o més baix.

Voleu conèixer tot el que comportaran els nous peatges elèctrics?
Seguiu llegint per estar al dia.

Què són els peatges elèctrics?

Els peatges de transport i distribució són preus regulats que ja estan integrats en el preu final que paga el consumidor per l’electricitat. Aquests peatges permeten recuperar els costos de transport i distribució de l’energia, i és especialment important conèixer-los per totes les afectacions que tenen en la creació de les tarifes actuals.

Són un component molt important del preu i aquesta publicació canvia l’estructura tradicional de distribució dels consums.

Quan entren en vigor els nous peatges elèctrics?

Abans de l’1 de novembre de 2020, les empreses distribuïdores han de comunicar a les comercialitzadores el moment en què s’hagi adaptat l’equip de mesura de cada consumidor per aplicar la nova estructura en la facturació.

Com afecten aquests canvis?

Si la factura correspon al domicili, cal tenir en compte que aquesta nova metodologia amplia els períodes de temps en què es realitzen els consums d’energia.

I com afecten la factura?

En l’apartat de mesures es mostrarà el següent:

 • 3 períodes d’energia
 • 2 períodes de potència

I en el detall de facturació hi figuraran 3 preus d’energia i 2 preus de potència.

Com serà la nova tarifa d’accés?

A continuació, us detallem com podeu identificar la nova tarifa i quins canvis són importants.

NOVES TARIFES ELÈCTRIQUES AMB BAIXA TENSIÓ

Per identificar quina és la tarifa d’accés, caldrà tenir en compte la potència contractada, sempre que la tensió no sigui superior a 1 kV.

 • Tarifa 2.0TD: potència contractada inferior o igual a 15 kW. Actualment, 2.0A / 2.0DHA / 2.1A / 2.1DHA.
 • Tarifa 3.0TD: potència contractada superior a 15 kW en algun dels períodes. La potència contractada en un període Pn+1 és sempre superior o igual a la potència del període anterior Pn. Actualment, 3.0A.

DISCRIMINACIÓ HORÀRIA DE TOTES LES TARIFES

1. Si tens la tarifa 2.0TD: aquesta tarifa disposa de 3 períodes per al terme d’energia i 2 períodes per al terme de potència i els excessos de potència. Te n’expliquem els detalls i les afectacions a continuació:

 • Definició de 3 PERÍODES HORARIS d’energia: es diferenciaran en període 1 (punta, P1), període 2 (pla, P2) i període 3 (vall, P3).

 • Definició de 2 PERÍODES HORARIS de terme de potència i excessos de potència: es diferenciarà entre període 1 (punta, P1) i període 3 (vall, P3).

(*) Es consideren hores del període 3 (vall) totes les hores dels dissabtes, dels diumenges, del 6 de gener i dels dies festius d’àmbit estatal, definits com a tals al calendari oficial de l’any corresponent, exclosos tant els festius substituïbles com els que no tenen data fixa.

2. Si tens la tarifa 3.0TD: aquesta tarifa disposa de 6 períodes que s’aplicaran en els termes de potència i energia. La discriminació horària diferencia les hores de l’any en sis períodes horaris (de P1 a P6) en funció de la temporada, el dia de la setmana i l’hora del dia.

 • Definició de TEMPORADES ELÈCTRIQUES: l’any es dividirà en quatre temporades, que et mostrem a continuació:
  (i) TEMPORADA ALTA: gener, febrer, juliol i desembre.
  (ii) TEMPORADA MITJANA-ALTA: març i novembre.
  (iii) TEMPORADA MITJANA: juny, agost i setembre.
  (iv) TEMPORADA BAIXA: abril, maig i octubre.
 • Definició dels TIPUS DE DIES: els dies es classifiquen de la manera següent:(i) Tipus A: de dilluns a divendres no festius de temporada alta.
  (ii) Tipus B: de dilluns a divendres no festius de temporada mitjana-alta.
  (iii) Tipus B1: de dilluns a divendres no festius de temporada mitjana.
  (iv) Tipus C: de dilluns a divendres no festius de temporada baixa.
  (v) Tipus D: dissabtes, diumenges, festius i 6 de gener.
 • Definició dels PERÍODES HORARIS: els horaris que s’aplicaran per tipus de dia a la Península són els següents:

 

 

* Comissió Nacional dels Mercats i la Competància

blog noticias
Comparteix-lo
Fuente: Barcelona Energia

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES