BLOG

Està baixant el preu de l’energia?

El preu de l’electricitat continua present a tots els informatius diaris. Està pujant? Està baixant? Està funcionant el topall al gas? Encara que sembli una paradoxa, la resposta a totes aquestes preguntes és la mateixa: sí.

Està pujant el cost de l’energia?

Malauradament, el problema de l’escalada de preus de l’electricitat continua vigent. Juny serà un dels mesos en què haurem pagat l’electricitat més cara els últims anys. L’onada de calor, juntament amb el context geopolític convuls, amb la guerra d’Ucraïna com a protagonista, ha fet que el preu es torni a disparar. El motiu? El preu del gas, que, com ja s’ha donat a conèixer per activa i per passiva a tots els mitjans de comunicació, és el que marca el preu de la llum fins que no tinguem una producció estatal 100 % renovable.

En aquests contextos, l’existència d’una comercialitzadora pública com Barcelona Energia té més importància que mai, ja que, com que té una vocació social i té prou amb ésser solvent, sense tenir com a objectiu acumular beneficis per als seus inversors privats, pot ajustar molt més els marges per absorbir aquestes pujades del mercat, i minimitzar així l’impacte en la factura dels seus usuaris i usuàries.
 

Està baixant el preu de la llum?

Encara que hàgim dit a l’apartat anterior que el preu de la llum està pujant, la realitat és que en la factura ha baixat, almenys si es compara amb aquell que hauria de figurar-hi.

L’aplicació d’un topall al preu del gas està provocant que l’electricitat estigui més barata del que hauria d’estar-ho, o del que ho està a la resta d’Europa. A més, una nova baixada d’impostos, amb què passa l’IVA del 10 % al 5 % per als subministraments amb menys de 10 kW de potència a partir de l’1 de juliol, també contribuirà a abaixar la factura total dels usuaris i usuàries.

Dit d’una altra manera, la llum està pujant, però en la factura no ho està fent tant.

Això s’entendrà millor a l’apartat següent.

 

Està funcionant el topall al gas?

Tot i que s’esperava una baixada dràstica de la factura de la llum amb aquesta mesura, la realitat és que, com que el cost de l’electricitat s’ha disparat justament des del 15 de juny, la data en què va entrar en vigor, el seu efecte no es nota tant en comparació amb la factura anterior a la mesura, però sí si es compara amb la factura que tindríem sense el topall del gas.

 

*El gràfic anterior està en castellà ja que s'ha incrustat directament de l'origen per tal que estigui sempre actualitzat.

 

Bàsicament, la mesura consisteix que el preu del gas (el qual marca el preu màxim de l’energia) tingui un topall predefinit que no pugui superar. Això sí, com és obvi, tot el gas que entra al sistema de producció de llum s’ha de pagar, cosa que s’anomena la “compensació del gas”. No obstant, amb aquesta mesura aquest cost queda diluït, de manera que s’evita que el preu de la llum sigui tan dependent del cost del gas.

Això es pot veure clarament al següent gràfic, en què es constata que el preu de la llum sense la mesura seria superior al preu amb el topall del gas, que ha provocat, efectivament, que la factura elèctrica sigui més barata:
 

*El gràfic anterior està en castellà ja que s'ha incrustat directament de l'origen per tal que estigui sempre actualitzat.

 

Solucions reals per baixar la factura de la llum

Aquestes mesures ajuden a suportar la complexa situació actual, però paral·lelament ja s’està treballant en solucions reals a llarg termini per disminuir el cost de la llum per sempre.

La principal i més necessària, no només per un tema econòmic, sinó també mediambiental, és la transformació de la producció elèctrica cap a un sistema de fonts d’energia 100 % renovables com les que comercialitza Barcelona Energia. Aquesta energia és molt més barata al mercat i, a més, no contamina, la qual cosa evita incrementar l’emissió de gasos que provoquen el canvi climàtic.

 

Avui dia, quina tarifa hauria de contractar?

La Tarifa Variable de Barcelona Energia, com que és una tarifa indexada, és a dir, amb què es paga l’energia segons el preu del mercat, i aquest té un topall actualment, permetrà aprofitar-se de seguida de qualsevol baixada del preu de la llum.

A més, avui dia, és la tarifa elèctrica variable per particulars que té un marge de gestió més ajustat del mercat lliure, gràcies al fet que Barcelona Energia és una comercialitzadora pública solvent que no busca maximitzar beneficis, sinó el benestar social i el de les seves persones usuàries.
 

Comparteix-lo

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES