BLOG

La tarifa variable és la tarifa elèctrica més econòmica del mercat?

Per a definir si una tarifa elèctrica farà que la teva factura de la llum sigui més econòmica cal, primer, entendre bé els dos grans conceptes que pots triar i que afecten el preu de l’electricitat. Aquests són: la potència elèctrica i el preu de l’energia (o el preu de l’electricitat). Si controles aquests dos elements de la factura, podràs identificar la tarifa elèctrica més econòmica.

La potència elèctrica

La potència elèctrica és una despesa fixa en la teva factura que correspon a la quantitat de kW que poden entrar a la teva llar en un mateix moment. Dit d’una altra manera, és el màxim d’electricitat que pots consumir simultàniament. Per això, si poses tots els electrodomèstics a funcionar alhora, el més probable és que es generi un pic de consum que superi aquest màxim i, com a conseqüència, salti el diferencial (que saltin els ploms). Això passa quan excedeixes el màxim que tens de potència contractada.

El cost de la potència, com dèiem, és un fix mensual. Per això, la millor manera d’estalviar diners aquí és a través de rebre un assessorament personalitzat gratuït com el que ofereix Barcelona Energia per a estudiar quin pic màxim de potència elèctrica necessites perquè no et salti el diferencial i perquè tampoc estiguis pagant per més potència de la que realment utilitzes. Optimitzar la potència és una bona manera d’estalviar en la factura elèctrica.

En tot cas, la potència elèctrica no té res a veure amb l’eficiència en el consum energètic. Consumeixis més llum o consumeixis menys llum en un mes, la potència màxima contractada és la mateixa i, per tant, també ho serà el seu preu.

Això sí! Fixa’t a quin preu et cobra la teva comercialitzadora el kW de potència. És una despesa fixa que va sumant mes rere mes i no la pots reduir amb un menor consum. En realitat es tracta d’un preu fixat per llei en el BOE, però algunes comercialitzadores afegeixen també un marge en aquest punt per a incrementar els seus beneficis. Actualment el preu BOE de potència és de 38,043426 €/kW any o 0,104229 €/kW dia per a 2.0A i 2.0DHA, i de 44,444710 €/kW any o 0,121766 €/kW dia per a 2.1A i 2.1DHA. Aquest és el preu que oferim a Barcelona Energia , que és la tarifa més econòmica que es pot aplicar a la potència.

El preu de l’electricitat

El preu de l’electricitat, o preu de l’energia, és el cost que fa que el preu de la factura variï segons el consum que hagis tingut en un mes. És el preu que et cobraran per cada kWh que utilitzis. Per tant, és el que fa que si ets més eficient, paguis menys en la teva factura de la llum.

El preu de l’energia, o el que la comercialitzadora et cobrarà per cada kWh que consumeixis, es pot calcular de dues maneres diferents: o bé posen un preu fix per cada kWh de forma anticipada (el que és una tarifa fixa) o vinculen el preu de la llum al cost de compra real de l’electricitat en cada moment (el que es diu una tarifa variable o tarifa indexada).

El cost de l’electricitat no puja o baixa una vegada a l’any quan el govern anuncia que el rebut de la llum pujarà o baixarà un tant per cent, sinó que el cost de compra de l’electricitat fluctua constantment mitjançant un sistema de licitacions i oferta-demanda. Com la borsa.

El que fa la tarifa variable és cobrar-te l’energia al preu real de l’electricitat en cada moment, amb un petit marge comercial per a pagar la infraestructura de la comercialitzadora. Que aquest marge sigui petit o no tan petit ja dependrà de la voluntat d’acumular beneficis empresarials que tingui cada comercialitzadora.

Quin tipus de tarifa elèctrica és més econòmica?

A hores d’ara, t’estaràs preguntant: si el preu de compra de l’energia fluctua constantment, llavors, com fan les comercialitzadores per a treure tarifes amb un preu fix i no perdre diners? Ja t’ho pots imaginar: posen un preu fix amb un marge de seguretat (basat en la previsió del preu del mercat de futur), a més del marge comercial, per a així assegurar-se que poden fer front a una possible pujada del preu real de la llum.

Per això, encara que de vegades el preu de la llum i, com a conseqüència, la tarifa variable, pot estar puntualment per sobre d’una tarifa fixa, en la següent comparativa entre una tarifa fixa i una tarifa variable pots veure com, a la llarga, la tarifa variable és més econòmica.

A continuació, mostrem un gràfic en el qual es compara una mitjana de les tarifes fixes d’Endesa, Naturgy Eco Easy, Hola Luz, Aura Energia, Iberdrola, Nexus i Som Energia i el preu de la tarifa variable amb energia 100 % renovable de Barcelona Energia.

Comparativa tarifes d’electricitat. La tarifa elèctrica més econòmica:


 

  • Preu tarifa fixa (mitjana de 8 competidores) des de setembre de 2019 a agost de 2020: 121,966 €/MWh.
  • Preu mitjà tarifa variable Barcelona Energia en el mateix període: 103,142€/MWh.

Com veus, en 2020 el cost de l’electricitat ha baixat molt i, conseqüentment, la tarifa variable també ho ha fet, mentre que les tarifes fixes, com el seu nom indica, s’han quedat igual. *Excepte en Barcelona Energia, que també hem abaixat la tarifa fixa.

I, per si encara hi ha dubtes, si agafem la referència dels últims 5 anys, la mitjana continua beneficiant els usuaris amb tarifa variable.

En un altre post farem una comparativa entre la tarifa variable amb energia 100 % renovable de Barcelona Energia i el PVPC.

blog aprenbe
Comparteix-lo
Fuente: Barcelona Energia

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES