BLOG

L’ús eficient dels electrodomèstics i la climatització permet estalviar fins a un 50 % en consum energètic

 • La calefacció i la bomba de calor suposen el 50 % del consum total d’energia a les llars en els mesos més freds

 • El frigorífic i el televisor, amb un 30 % i un 12 % respectivament, són els electrodomèstics que més energia consumeixen

 • Evitant el malbaratament silenciós, la factura de la llum pot reduir-se un 10 %

Amb l’objectiu d’aconseguir un estalvi energètic a les llars durant els mesos més freds de l’any, Barcelona Energia proposa unes recomanacions bàsiques per reduir al màxim el consum. Així doncs, segons la comercialitzadora pública d’energia elèctrica, l'ús eficient dels electrodomèstics i la climatització en l’àmbit domèstic permet estalviar anualment fins a un 50 % de consum mitjà d’energia, equivalent a 500 euros.

La despesa d’energia més important a les llars és la produïda per la calefacció i la bomba de calor , que arriba al 50 % del consum total. A continuació, es troben els electrodomèstics, l’aigua calenta i la llum.

En relació amb els aparells elèctrics domèstics que suposen més consum d’energia, el frigorífic i el televisor, amb un 30 % i un 12 % del total respectivament, encapçalen la llista. Els segueixen la rentadora (11,8 %), el forn (8,3 %), l’ordinador (7,7 %), la calefacció (7,4 %), el rentaplats (6,1 %), l’assecadora (3,3 %) i l’aire condicionat (2,3 %). 

Quant al frigorífic tipus combi, la temperatura resulta un aspecte fonamental a tenir en compte, ja que es recomana que la nevera es trobi al voltant dels 5 graus i el congelador sobre els -18 graus. A més, per optimitzar-ne el consum energètic, que representa el 30 % de la despesa de tots els electrodomèstics de la llar, és fonamental una col·locació adequada dels aliments. En aquest sentit, els frescos com la carn i el peix es recomana que estiguin a la zona baixa; els lactis, a la mitjana; i les conserves o pots oberts, a la superior. A més, s’ha de tenir en compte que el gel acumulat al congelador pot elevar el consum en un 30 %. 

D’altra banda, és clau la renovació dels electrodomèstics antics a l’hora de reduir la despesa energètica. En aquesta línia, una rentadora classe A+++, en comptes d’una A+, estalvia uns 10 euros anuals en la factura de la llum. Així mateix, segons el model de rentadora, l’estalvi d’aigua pot ser superior als 500 litres al llarg de la vida de l’aparell. Pel que fa al rentaplats, l’ús d’un model eficient de 12 litres, per exemple, representa un estalvi d’un 40 % menys d’aigua que un d’altre que superi els 5 anys d’antiguitat. Això significa uns 20.000 litres menys d’aigua al llarg de la vida útil de l’aparell, un estalvi que arriba als 180.000 litres si ho comparem amb el rentat a mà. 

Segons les recomanacions de Barcelona Energia, resulta també fonamental evitar els electrodomèstics que facin servir resistències, ja que són els mes ineficients i cars. Així, la calefacció elèctrica pot arribar a ser cinc vegades més cara que el gas. Al seu torn, cal evitar tapar els radiadors, ja que això obstaculitza la sortida de la calor. 

Altres mesures que BE recomana dur a terme són evitar el malbaratament silenciós i substituir els punts de llum per models de bombeta més eficients. D’una banda, per evitar el consum en stand by, convé desendollar tots els dispositius elèctrics que no es facin servir, fet que pot proporcionar fins a un 10 % d’estalvi a la factura de llum anual. En aquest sentit, per a un consum domèstic mitjà de 3.500 quilovats/hora l’any, evitar el consum silenciós representa un estalvi de 100 euros.

D’altra banda, les bombetes LED són més eficients, netes i respectuoses amb el medi ambient, a més de ser més econòmiques que les de baix consum. En relació amb les bombetes incandescents, les LED suposen un estalvi d’un 80 %, amb una vida útil 12 vegades superior. Per exemple, si una llar té 10 bombetes enceses durant 7 hores, l’estalvi és de 13 euros si fa servir LED.

Finalment, en relació amb l’eficiència dels edificis, Barcelona Energia assegura que és molt important rehabilitar els habitatges energívors, és a dir, aquells que, afectats pel pas dels anys, necessiten una reforma per millorar aspectes com l’aïllament tèrmic, per exemple, fet que reduiria la gran despesa energètica que comporten.

 

Resum dels principals consells per estalviar en llum:

 

 • Mantenir la nevera a 5ºC i el congelador a -18ºC.
 • Col·locar bé els aliments a la nevera: carn i peix a la zona baixa, lactis a la mitja i pots oberts a la superior.
 • Treure el gel de les parets de la nevera i congelador.
 • Renovar els electrodomèstics antics i comprar-ne amb certificat A+++.
 • Evitar electrodomèstics que fan servir resistències (vitro, estufes...)
 • No tapar els radiadors.
 • Col·locar endolls amb interruptors per evitar el consum silenciós o stand by.
 • Canviar les bombetes per unes LED.
 • Realitzar una rehabilitació energètica de l’edifici. Actualment hi ha moltes ajudes!
Comparteix-lo
Fuente: Barcelona Energia

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES