BLOG

La potència contractada, el terme fix de la nostra factura de la llum

Quina potència he de tenir contractada? 

Ho hem dit més d’una vegada i ho direm tantes vegades com calgui: per estalviar en la factura de la llum i treure el màxim rendiment, hem de tenir contractada una potència adequada.

Tenir una potència contracta superior a les nostres necessitats ens farà augmentar el rebut de la factura a finals de mes, però anem a pams.

Què és la potència contractada d’un subministrament? 

Sense entrar en una terminologia massa tècnica, la potència contractada és la quantitat d’energia màxima que pot consumir el nostre punt de subministrament. És mesura en kW i, com marca el RD 15/2018, “es podrà modificar en múltiples de 0,1 kW sempre que no superi els 15 kW”.

Com ja saps, cada electrodomèstic demanda una potència elèctrica concreta. La suma de la potència elèctrica dels diferents electrodomèstics que estiguin funcionant alhora mai podrà superar el total de la potència contractada sense que salti l’ICP (o diferencial), el que més habitualment en diem “que saltin els ploms”. Per contra, si mai t’han saltat els ploms, és possible que tinguis contractada una potència superior i que puguis optimitzar-la.

Posem un exemple. De manera constant, tenint en funcionament la nevera, el router o qualsevol altre electrodomèstic en repòs, posem una rentadora mentre estem fent el sopar amb una vitroceràmica, tenim la televisió de fons, l’ordinador carregant, els llums necessaris estan encesos i, quan connectem el forn, pum!, salten els ploms. Això succeeix donat que hem intentat utilitzar un total de potència superior al que tenim contractat. L’ICP salta, i ens quedem sense llum. Però, què fem? El primer que hem de fer és apagar algun dels electrodomèstics que més potencia demanda (per exemple el forn), anar al quadre elèctric i reactivar el subministrament. El següent pas és redistribuir l’ús dels electrodomèstics: potser ens convé esperar a acabar de fer servir la vitroceràmica abans d’encendre el forn.

Puc calcular quina és la potència ideal per al meu subministrament? 

Sí, és possible saber quina és la potència ideal per al teu subministrament. Nosaltres et proposem fer servir el simulador de potència que posa al teu abast l’Ajuntament de Barcelona.

Quina potència contracto? 

A més, si contractes la llum amb Barcelona Energia, els nostres assessors et faran un estudi per saber si pots optimitzar la teva potència. Sabent el resultat de la potència ideal, hauràs de tenir en compte que la potència que contractis haurà d’anar en línia amb els teus hàbits de consum i la teva facilitat per ser més eficient i mirar de no concentrar l’ús massiu de molts electrodomèstics de manera simultània.

Tingues en compte que el cost de la potència contractada és fix dia a dia, però dependrà del número de dies de la teva factura. Així doncs, si aconsegueixes tenir una potència òptima i ets eficient, podràs estalviar en la teva factura de la llum.

Canviar la potència contractada

Hi ha molts motius per modificar (disminuint o augmentant) la potència contractada:

  1. Responsabilitat social mediambiental. Has decidit que ja és el moment de començar a ser més eficient!
  2. Mai t’ha saltat l’ICP. Això és perquè mai deus haver arribat a consumir del tot la potència que tens contractada; per tant, és molt probable que puguis reduir-la.
  3. Canvis en l’estructura familiar. Algú ve o algú marxa. En aquest cas, hauràs de ser-ne conscient i mirar si hauries de pujar-la, baixar-la o mantenir-la.
  4. Renovació d’electrodomèstics. Si has de canviar els electrodomèstics, recorda cercar sempre els que tinguin qualificació A+++.

Quant pagaré amb Barcelona Energia?

La liberalització del mercat elèctric permet a les comercialitzadores fixar el preu de la potència que considerin oportú. La pràctica més habitual és utilitzar el preu regulat (import que les comercialitzadores paguen a les distribuïdores per l’ús de la xarxa, i que queda repercutit al consumidor final) més un marge extra. 

En el cas de Barcelona Energia, no s’aplica cap marge extra. Això vol dir que el preu per kW de potència contractada és el repercutit directament per la distribuïdora.

Per a les tarifes 2.0A i 2.0DHA, el preu diari és de 0,104229 €/kW, que correspon a 38,043426 €/kW a l’any.

Per a les tarifes 2.1A i 2.1DHA, el preu diari és de 0,12176 €/kW, que correspon a 44,444710 €/kW a l’any.

Recorda! Per calcular el preu de la teva potència contractada hauràs de multiplicar-la pel cost aplicable pels dies totals de la teva factura.

blog aprenbe
Comparteix-lo
Fuente: Barcelona Energia

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES