BLOG

Quina és la tarifa de la llum més econòmica? La tarifa variable de Barcelona Energia vs. la tarifa regulada PVPC

Com a continuació de l’últim article del nostre blog, on vàrem explicar per què la tarifa de la llum variable 100% renovable de Barcelona Energia és la més econòmica del mercat lliure, ara t’ajudarem a comparar-la amb la tarifa regulada, anomenada PVPC (Preu Voluntari Petit Consumidor).

Com a consumidor, si tens menys de 10 kW de potència contractada (la pràctica totalitat de les persones usuàries domèstiques, que no són empresa) tens dues opcions de contractació:

  • Mercat regulat – PVPC (Preu Voluntari Petit Consumidor)
  • Mercat lliure – (diversitat de productes, fix, variable, promocions…)

Tanmateix, sota el nostre punt de vista, tens la possibilitat d’una tercera opció:

  • Barcelona Energia – Operador públic que ofereix la tarifa de la llum 100% renovable més econòmica del mercat.

Què és el PVPC o tarifa de la llum regulada?

La tarifa de la llum regulada PVPC és un producte dissenyat i regulat pel govern que pot contractar qualsevol persona consumidora amb menys de 10 kW de potencia contractada. Només poden oferir aquesta tarifa les comercialitzadores que hagin estat designades pel Ministeri d’Indústria com a comercialitzadores de referència (les 5 grans).

El PVPC és una tarifa on el cost de l’energia és a preu de mercat més un marge de comercialització addicional que l’Estat fixa en el terme de potència de 3,113 €/kW i any. Aquest import s’afegeix sobre el cost regulat de potència. És a dir, sobre el cost fix de la factura que no pots reduir disminuint el consum. A més s’afegeix un marge sobre el terme d’energia de 0,00172 €/kWh.

La tarifa PVPC sorgeix perquè tot i que el sector elèctric està plenament liberalitzat (actualment hi ha més de 250 comercialitzadores), el govern entén que el consumidor amb menys de 10 kW (el residencial) és un consumidor vulnerable i que l’existència d’una tarifa regulada el protegeix davant  d’un mercat lliure que s’ha omplert de propostes abusives i poc econòmiques.

Quina és la millor tarifa de la llum?

En aquest punt, si has llegit l’últim article: La tarifa variable és la tarifa elèctrica més econòmica del mercat?, ja ho tindràs molt més clar. Si no és així, en la següent infografia et detallem els principals costos d’un producte PVPC, de la tarifa variable de Barcelona Energia i d’un preu fix.


Comparativa PVPC i tarifa Barcelona Energia

 

No entrarem en detall però es veu clarament que en un preu fix el cost de l’energia porta unes primes de seguretat que encareixen el preu final. A més, el marge comercial que guanyen les comercialitzadores de mercat lliure és molt més gran.

El PVPC vs. la Tarifa Variable de Barcelona Energia

Havent vist que el PVPC (la tarifa regulada) és molt més econòmic que una tarifa fixa d’una comercialitzadora de mercat lliure, ara només ens falta escollir entre el PVPC o la tarifa variable de Barcelona Energia.

A continuació, descrivim tres criteris bàsics a l’hora de comparar-les:

Criteri econòmic:

Si analitzem les dues ofertes només en l’aspecte econòmic, la principal diferencia és que la tarifa PVPC carrega el marge en el terme de potència (cost fix) i Barcelona Energia només el carrega en el terme d’energia (consum). D’aquesta forma incentivem que, si consumeixes menys energia un mes, l’impacte econòmic a la factura sigui molt més directe. Amb el PVPC, encara que redueixis el consum, com el marge es troba en el terme de potència (cost fix) no repercuteix tan directament en la teva factura.

Per exemple, imagina’t que marxes de vacances tot el mes d’agost i el teu consum és molt baix. Amb el PVPC pagaràs pràcticament el mateix marge que un mes amb consum normal.

A continuació, mostrem un gràfic en el qual es compara durant els últims 12 mesos el preu de l’energia en €/MWh (1000kWh) i el cost mensual de la potència . S’ha considerat una tarifa 2.0 A (la més habitual en un client domèstic o residencial) amb un consum de 2.600 kWh i 5,5 kW de potència contractada.


Preu PVPC vs Barcelona Energia

 

En resum, en funció del perfil de consum i de la potència contractada, hi ha casos en què la Tarifa Variable de Barcelona Energia és més econòmica que el PVPC. En altres casos, la diferencia mitjana que hem trobat després d’analitzar 18 perfils de consum i potències diferents és de 0,9 € al mes. Per tant, la tarifa regulada (PVPC) i la Tarifa Variable de Barcelona Energia són tarifes elèctriques molt semblants a nivell econòmic.

Criteri mediambiental:

La tarifa regulada PVPC té un dels índexs de contaminació més elevats de l’Estat; en canvi, Barcelona Energia només comercialitza energia 100 % renovable.

L’impacte anual de les emissions de COque genera el consum d’electricitat d’un usuari mitjà (habitatge familiar d’uns 2500 kWh/any) que tingui la tarifa PVPC és l’equivalent a 4.488 km recorreguts amb un cotxe dièsel. Es necessitaran 52 arbres per cada usuari de PVPC per compensar les emissions generades. A més, es generen uns 2,1 g de residus nuclears d’alta intensitat que triguen milers d’anys a desactivar-se.

Amb Barcelona Energia participes activament en la lluita contra el canvi climàtic. Les emissions generades per la generació d’energia 100% renovable com la que comercialitza Barcelona Energia són 0 g i els grams de material radioactiu, 0 g també.

Criteri qualitat del servei:

El PVPC és una tarifa que només poden oferir les grans elèctriques i que bàsicament es basa en oferir preu. A part de tenir el servei de modificacions contractuals i facturació, no et donen cap tipus d’assessorament.

En canvi, Barcelona Energia neix com a comercialitzadora elèctrica pública amb la missió d’oferir un assessorament personalitzat i proactiu a la ciutadania, centrat en l’eficiència energètica i econòmica (que consumeixis i paguis menys per l’electricitat). Des del primer dia t’ajudem a optimitzar els costos de la factura. Les comercialitzadores que ofereixen la tarifa PVPC ofereixen un servei poc personalitzat i centralitzat en sistemes de resposta automàtica.

A continuació, mostrem una taula comparativa resum del PVPC vs. la Tarifa Variable de Barcelona Energia:


 

 

Amb tots els criteris explicats segur que tens clar quina tarifa contractar! I, si tens cap dubte, fes ús del nostre assessorament personalitzat i contacta’ns o contracta-la directament aquí.

blog aprenbe
Comparteix-lo
Fuente: Barcelona Energia

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES