BLOG

Tot el que has de saber per instal·lar plaques fotovoltaiques d'autoconsum a casa

L’autoconsum fotovoltaic s’ha convertit en una alternativa cada vegada més popular per generar energia renovable i reduir la factura energètica dels habitatges. No obstant, hi ha molts dubtes sobre com dur a terme aquesta instal·lació i quins factors s’han de tenir en compte. Aquí responem a algunes de les preguntes més freqüents sobre autoconsum fotovoltaic.

Quantes més plaques instal·li, millor?

No necessàriament. La quantitat idònia de panells fotovoltaics dependrà de la demanda energètica de l’habitatge i de la disponibilitat d’espai. Instal·lar més panells dels necessaris pot resultar en una inversió innecessària i no es veurà reflectida en un estalvi significatiu en la factura energètica. És important dur a terme un estudi previ per determinar quants panells es necessiten i en quina orientació i inclinació s’han de col·locar.

 

Puc arribar a generar el 100 % del meu consum amb plaques fotovoltaiques i no dependre de la xarxa elèctrica mai més?

És possible que, en determinats moments i depenent de la ubicació i els requisits de consum d’energia d’un habitatge, es pugui generar el 100 % de l’energia necessària a través de panells fotovoltaics. No obstant això, en la majoria dels casos, l’autoconsum fotovoltaic no arriba per cobrir tot el consum elèctric i es requereix complementar-lo amb la xarxa elèctrica.

A més, és important tenir en compte que els panells fotovoltaics només produeixen energia durant el dia. Per tant, és probable que, en moments de major consum elèctric, com les nits o en dies nuvolats, sigui necessari complementar-ho amb la xarxa elèctrica.

En qualsevol cas, la quantitat d’energia que es pot generar amb una instal·lació d’autoconsum fotovoltaic depèn de molts factors, com la ubicació, l’orientació i la inclinació dels panells, així com la capacitat i la mida de la instal·lació. Per tant, és recomanable comptar amb experts en el sector per determinar la viabilitat i l’eficiència d’una instal·lació d’autoconsum fotovoltaic.

 

Quins temps i processos cal observar?

Per dur a terme una instal·lació d’autoconsum fotovoltaic cal seguir una sèrie de processos i complir amb certs requisits. En primer lloc, cal contractar un professional qualificat per realitzar un estudi previ i un disseny de la instal·lació. Una vegada completat el disseny, s’ha de sol·licitar una autorització a la distribuïdora elèctrica i, posteriorment, es procedeix a la instal·lació dels panells. Finalment, és necessari realitzar una inspecció per part de la distribuïdora i sol·licitar una autorització per a la seva posada en marxa. 

Amb el servei claus en mà de Barcelona Energia no has de preocupar-te de res d’això, ja que nosaltres ho gestionem absolutament tot.

 

Com es poden sol·licitar les subvencions Next Generation i la reducció de l’IBI?

Les subvencions Next Generation i la reducció de l’IBI són incentius fiscals que s’ofereixen per fomentar l’autoconsum fotovoltaic a Espanya. Per sol·licitar aquestes ajudes és necessari complir amb certs requisits i seguir un procés específic. En primer lloc, cal dur a terme la instal·lació dels panells i sol·licitar una autorització a la distribuïdora elèctrica. A Catalunya, la sol·licitud s’ha de fer a través de l’ICAEN de la Generalitat de Catalunya.

L’incentiu més segur és la reducció de l’IBI. Cada ajuntament té el seu propi descompte; per exemple, a Barcelona l’ajuntament redueix l’IBI al 50 % durant 3 anys. Per accedir a aquesta ajuda és suficient amb sol·licitar-la.

Els fons Next Generation es van concedint per onades i s’hi accedeix per ordre de petició. Per tant, s’han de demanar quan s’obre el període i cal esperar que la instal·lació sigui seleccionada.

 

És recomanable contractar el servei de manteniment?

Cal estudiar cada cas, però en general la nostra recomanació és que no.

El servei de manteniment és un cost anual i no sol ser rendible per les vegades que realment és necessari. Les plaques d’avui dia són molt resistents i, a més, es poden cobrir amb l’assegurança de la llar.

El que sí que cal és netejar-les periòdicament, però és una cosa que es pot fer específicament quan es detecti, mitjançant l’app, que la producció de les plaques està disminuint.

També és important entendre quin tipus de serveis inclou aquest servei de manteniment. N’hi ha de més complets que inclouen reparacions menors i neteja i d’altres que es redueixen a atenció telefònica.

En qualsevol cas, rarament surt a compte.

 

¿Si cau pedra o es trenquen les plaques què passa?

Les plaques d’avui dia són molt resistents i es calcula que tenen una vida útil superior a 20 anys.

Si es produeix algun tipus de dany en els panells fotovoltaics, és important solucionar-ho al més aviat possible per garantir el seu correcte funcionament. Si es trenquen les plaques, és possible que calgui substituir-les. En el cas que caigui pedra sobre els panells, cal comprovar si s’ ha produït algun dany i, en cas afirmatiu, solucionar-ho de forma adequada.

Cal tenir en compte que les plaques es poden cobrir amb l’assegurança de la llar. És important fixar-se que cobreixi aquest tipus de desperfectes per causa natural.


Què són les bateries virtuals i quina diferència hi ha amb la compensació dels excedents?

El concepte de bateries virtuals és purament comunicatiu, però no existeixen com a tal. 

La compensació dels excedents consisteix a vendre l’energia sobrant generada pels panells fotovoltaics a la xarxa elèctrica. Aquesta venda s’abona en la factura elèctrica en forma de descompte sobre el consum d’energia de la xarxa (recorda que durant la nit seguiràs consumint electricitat de la xarxa).

La bateria virtual és el concepte comunicatiu que s’ha creat per proposar formes alternatives d’aplicar l’excedent. Per exemple, pot ser que si un mes produeixes més energia de la que se’t pot descomptar en euros de la factura, puguis aplicar aquest descompte sobrant a una altra factura (la del mes següent o la d’una segona residència), o bé descomptar els kWh que has generat a aquesta altra factura.

 

Quins permisos són necessaris per a les comunitats de veïns?

En el cas de les comunitats de veïns, és necessari tenir el permís de la comunitat.

Amb el servei claus en mà de Barcelona Energia només has de preocupar-te de tenir l’acord de tota la comunitat participant en l’autoconsum i el permís de la comunitat. De tota la resta, ens encarreguem nosaltres.

 

Es poden instal·lar plaques als balcons?

Sí, és possible instal·lar panells fotovoltaics als balcons. Tanmateix, és important tenir en compte alguns factors per garantir el seu correcte funcionament. Per exemple, cal comprovar si l’estructura del balcó és adequada per suportar el pes dels panells i si l’espai disponible és suficient. A més, és important tenir en compte l’orientació i la inclinació dels panells per obtenir la major eficiència en la generació d’energia.

També cal tenir en compte si hi ha alguna ordenança municipal que ho impedeixi i si la teva comunitat de veïns accepta la instal·lació.

 

En conclusió, l’autoconsum fotovoltaic és una alternativa cada vegada més popular per generar energia renovable i reduir la factura energètica dels habitatges. És important tenir en compte els permisos i requisits necessaris per dur a terme aquesta instal·lació, així com el correcte funcionament dels panells. Amb la informació adequada i el suport d’experts en el sector, és possible gaudir d’una instal·lació d’autoconsum fotovoltaic eficient i rendible.

 

Amb el servei claus en mà de Barcelona Energia podràs despreocupar-te de tots els processos i gestions necessàries per a la instal·lació i la seva legalització, podent confiar sempre en l’assessorament honest i transparent d’una empresa pública que anteposa sempre el benestar i l’estalvi ciutadà.

Comparteix-lo

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES