BLOG

Entrevista Barcelona + Sostenible. Creem comunitat cap a un nou model energétic

Barcelona+Sostenible, la xarxa de més de 1.000 organitzacions compromeses amb la sostenibilitat ambiental, social i econòmica que construeixen col·lectivament una ciutat responsable amb les persones i l’entorn, entrevista Barcelona Energia, on vam compartir la visió del projecte energètic de la ciutat de Barcelona en el qual col·laborem directament.

A què es dedica Barcelona Energia?

Barcelona Energia es dedica al subministrament d’energia elèctrica 100 % renovable. És a dir, comprem l’energia de productors de fonts d’origen 100 % verd i portem aquesta energia directament a les cases de les persones usuàries. Som l’operador elèctric públic més gran de l’Estat i també oferim serveis per a usuaris que disposen o volen disposar de plaques fotovoltaiques per al seu autoconsum. El nostre objectiu és la transició cap a un model energètic més sostenible.

Quins són els valors que caracteritzen la vostra organització?

La sostenibilitat, perquè tenim un compromís amb el medi ambient i, per aquest motiu, comercialitzem energia 100 % renovable i certificada per la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència; reguladora del sistema energètic espanyol). A més, volem ajudar en la transició cap a l’autoconsum amb l’impuls d’instal·lacions d’autogeneració en terrats i cobertes particulars.

La proximitat, basada en un tracte proper, directe i proactiu amb el client. L’assessorem de forma personalitzada perquè pugui reduir la seva factura elèctrica fent més eficient el seu consum i ajudant-lo en tot allò que necessiti en matèria d’energia. Proximitat també a escala física, com a operador elèctric metropolità, en un àmbit geogràfic de servei que comprèn Barcelona i la seva àrea metropolitana.

La transparència, perquè la nostra activitat es basa en una gestió transparent: facilitem l’accés a la informació i promovem la pedagogia en el camp del mercat energètic. Som un nou actor públic en aquest sector i volem contribuir a millorar-ne el coneixement.

La innovació, ja que apostem per l’aplicació de les últimes tecnologies per fer front als reptes de futur i volem oferir els productes i serveis que millor s’adaptin a les necessitats dels nostres usuaris i usuàries.

Quins són els vostres reptes principals? Amb quines dificultats us topeu en el camí per assolir-los?

Som un projecte molt jove i el repte més immediat és aconseguir ser més coneguts per la ciutadania de l’àrea metropolitana de Barcelona. Ens centrem a créixer tant en clients públics com ciutadania i, d’aquesta manera, contribuir que tothom consumeixi energia renovable de la forma més eficient possible.

Quan entres com a nou actor en un mercat com el de l’energia (que té empreses tan grans i està tan atomitzat), has de treballar molt per fer-te un lloc en el mercat. Així mateix, en el món de l’energia, món complex i que sempre ha estat molt opac, un nou actor públic és molt important per a canviar el model energètic actual i aportar-hi una visió diferent.

Per què és important la vostra acció a la ciutat de Barcelona? 

El projecte de Barcelona Energia s’emmarca en el pla de l’Ajuntament de transició cap a la sobirania energètica. Aquest pla s’estructura al voltant de cinc eixos d’actuació: diagnosi i planificació; estalvi i eficiència energètica; generació d’energia; abastament d’energia i garantia de subministrament, i capacitació i cultura energètica. Amb el servei que donem des de Barcelona Energia, pretenem incidir directament en la ciutadania i en les empreses en aquests cinc eixos. Darrerament, també hem participat en els treballs de la Taula per l’Emergència Climàtica de la ciutat de Barcelona, amb l’objectiu de combatre’n els efectes.

Què us aporta formar part de la xarxa Barcelona + Sostenible?

La xarxa Barcelona + Sostenible disposa d’uns coneixements sobre polítiques energètiques de la ciutat que ens és de gran utilitat; així, creem comunitat amb la resta de membres de la xarxa. A més, considerem que nosaltres podem ajudar a moltes entitats, empreses i comerços.

Heu participat en activitats, grups de treballs o altres de Barcelona + Sostenible?

En la setmana de l’energia de l’any passat vam participar en el ‘Vermut amb energia’ que es va fer a la Fàbrica del Sol juntament amb els PAE (Punts d’Assessorament Energètic de l’Ajuntament de Barcelona). Va ser una jornada molt interessant en què vam poder sentir de molt a prop les inquietuds energètiques de la ciutadania i en què també vam poder exposar els valors i serveis de Barcelona Energia. El març de l’any passat també vam participar juntament amb l’Agència de l’Energia de Barcelona en una presentació de Barcelona Energia a tota la secretaria de Barcelona + Sostenible. Aquesta activitat ens va aportar la creació de vincles amb tot l’equip, que ha derivat en diverses col·laboracions.

En quins projectes esteu implicats?

Enguany hem treballat amb entitats socials com l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i la Xarxa per la Sobirania Energètica (XSE), en el grup de treball del nostre organisme de participació: el Consell de Persones Usuàries. Ens reunim periòdicament per debatre i treballar sobre temes d’afectació del dia a dia de Barcelona Energia. A més, hem organitzat esdeveniments festius i pedagògics per la ciutadania en col·laboració amb diferents ajuntaments de l’àrea metropolitana de Barcelona. Com la Festa de l’energia que vam celebrar a barri de Sants, els tallers en què vam participar en el Dia Mundial del Medi Ambient de Sant Adrià del Besòs o la formació dels agents energètics de les oficines d’assessorament de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, etc.

En què centreu els vostres esforços ara mateix?

Ara mateix, ens centrem a donar-nos a conèixer i difondre l’acció de Barcelona Energia al territori de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i explicar els serveis que oferim i la nostra proposta diferenciada. També ens estem preparant per obrir aviat el servei de subministrament elèctric a empreses (pensant especialment en comerços, PIMES i autònoms) i un nou servei d’instal·lació de plaques solars fotovoltaiques d’autoconsum per a la ciutadania i empreses.

Quins són els vostres projectes de futur?

A curt termini, consolidar el projecte, créixer en nombre de persones usuàries, i posar en marxa els serveis de subministrament elèctric per a empreses i de plaques solars que comentava en la pregunta anterior.

Pel que fa al llarg termini, aspirem a convertir-nos en un operador energètic amb un ampli ventall de serveis: poder oferir la instal·lació de punts de recàrrega de vehicle elèctric als nostres usuaris, ser agregadors de la demanda (servei per consumidors per poder tenir una retribució extra regulant el seu consum energètic) i integrar la tecnologia “blockchien” en les transaccions i traçabilitat de l’energia, entre altres projectes.

M’agradaria aprofitar per a una crida i animar a les organitzacions que pertanyen a la xarxa a sumar-se a Barcelona Energia. Com deia, també es pot fer a títol individual, com a ciutadania. Si ens envieu una factura a consulta@barcelonaenergia.cat o ens truqueu al 900 906 807, us farem un estudi personalitzat per optimitzar la vostra factura de la llum. El canvi de companyia és molt senzill i no us prendrà més de dos minuts. Entre tots i totes podem canviar el model energètic actual!

Qué és el que més t’enorgulleix de la teva feina?

Allò que omple d’alegria, orgull i motivació a tot l’equip és el fet de poder treballar amb vocació pública directa per a la ciutadania. Poder participar en un projecte tan bonic com el de Barcelona Energia i poder contribuir al canvi de model energètic de l’àrea metropolitana de Barcelona és un autèntic plaer!

blog noticias
Comparteix-lo
Fuente: Barcelona Energia

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES