BLOG

Quina potència cal contractar i com es pot calcular la potència elèctrica?

Saber quina potència elèctrica cal contractar és important perquè et pot ajudar a l’hora d’estalviar en la factura de la llum. A més, hi ha altres qüestions que potser t’has plantejat: com afecta tenir més o menys potència contractada?; com pots calcular quina és la potència òptima per a la teva llar?

Què és la potència elèctrica? El terme de potència.

La potència elèctrica és l’energia absorbida per un equip elèctric en un moment determinat i la seva unitat de mesura és el watt (W). Aquest concepte físic el podem traslladar a la teva llar: és la potència contractada. Per tant, equival a l’energia que podem subministrar al teu habitatge en un moment concret. A la factura elèctrica, és l’import conegut com a “terme fix” i es mesura en kW (1 kW equival a 1.000 W).

Com més potència tens contractada, més aparells elèctrics pots connectar de manera simultània. El fet de poder connectar molts aparells pot suposar una comoditat, però es tradueix en un increment de l’import de la factura. El terme de potència sempre es paga, tant si fem ús d’aquesta potència “disponible” com si no; fins i tot es paga quan no hi ha consum elèctric.

Com es pot calcular la potència elèctrica?

La potència elèctrica es calcula amb la fórmula matemàtica següent:

Potencia [Watt]=Tensión [Volt] x Intensidad [Amper]

Perfecte; la fórmula està molt bé, però com pots saber la potència dels electrodomèstics i de les lluminàries de casa teva? És molt senzill, i no cal cap fórmula matemàtica. La potència de tots els aparells elèctrics s’indica al seu manual o fins i tot al mateix embalatge. Per exemple:

1) Manual d’un monitor d’ordinador, apartat d’especificacions tècniques:

2) Embalatge d’un calefactor de bany:

3) Capsa d’una bombeta tipus led:

En aquest cas és molt habitual que s’indiqui la potència de la bombeta led (5 W) i l’equivalent a una bombeta incandescent convencional (35 W).

Quina potència he de contractar?

Ara que ja saps la teoria, anem a la pràctica. Tenir la potència contractada correcta és molt important. Cal tenir en compte que si contractes una potència massa alta, pagaràs molt en cada factura pel terme fix i no t’aportarà cap benefici més enllà de poder connectar molts electrodomèstics alhora, que no sempre és necessari. En canvi, si contractes una potència massa baixa, podràs patir talls de subministrament per excedir la potència contractada i hauràs de reactivar l’ICP al quadre elèctric o al comptador.

Per tant, el primer que has de fer és identificar la potència dels aparells elèctrics i de les lluminàries de la teva llar. Un cop fet això, si sumes totes les potències, veuràs que obtens un valor molt elevat. Has d’aplicar-hi un coeficient de simultaneïtat, perquè no utilitzaràs tots els aparells elèctrics alhora.

Cercar la potència de tots els electrodomèstics de casa i calcular el factor de simultaneïtat pot ser força laboriós; per tant, et recomanem que contactis amb el nostre departament d’atenció a l’usuari perquè et faci un estudi personalitzat, o bé que facis servir la calculadora energètica de l’Agència de l’Energia de Barcelona: https://energia.barcelona/ca/calculadora-energetica. El departament d’atenció a l’usuari de BE fa campanyes d’optimització de la potència de manera proactiva posant-se en contacte directament amb cada usuari i analitza si és possible aconseguir un estalvi.

Preguntes freqüents

Què és l’IPC?

ICP és la sigla d’interruptor de control de potència i és un element de control i protecció que es troba al quadre elèctric.

L’ICP talla el subministrament elèctric quan es connecten massa electrodomèstics i se supera la potència contractada. És el que col·loquialment es coneix com a “saltar els ploms”. D’aquesta manera, compleix una funció de seguretat en cas de sobrecàrrega a la instal·lació elèctrica.

Què passa si la meva demanda elèctrica supera la potència que tinc contractada?

En cas de sobrepassar la potència contractada per connectar massa aparells elèctrics alhora, pot ser que es talli el subministrament elèctric. Per restablir el subministrament elèctric, primer has de revisar el quadre elèctric del teu habitatge i, després, el comptador (només en cas que ja tinguis instal·lat un comptador intel·ligent):

Per rearmar l’ICP has de seguir aquests passos:

  1. Revisa el quadre elèctric del teu habitatge i identifica l’interruptor que està abaixat.
  2. Desconnecta o apaga els electrodomèstics que generin un gran consum (forn elèctric, aire condicionat, calefacció elèctrica…).
  3. Apuja l’interruptor.
  4. Pot ser que hi hagi més d’un interruptor abaixat. Si és el teu cas, per seguretat, apuja els interruptors d’un en un, mai tots alhora.

Els comptadors digitals també actuen en mode control de potència, de manera que pot passar que tots els interruptors del quadre elèctric estiguin amunt, però no tinguis llum a casa. Això vol dir que el comptador ha detectat un excés de potència i ha tallat el subministrament. Per reactivar el comptador cal seguir aquests senzills passos:

  1. Revisa que tots els interruptors del quadre elèctric estiguin aixecats.
  2. Desconnecta o apaga els electrodomèstics de gran consum.
  3. Abaixa l’interruptor general del quadre elèctric.
  4. Espera uns 10 segons.
  5. Torna a apujar l’interruptor general.

Si pateixes talls molt continus pel fet de superar la potència contractada i no estàs utilitzant molts electrodomèstics alhora, pot ser que hagis d’apujar la potència que tens contractada.

Puc contractar la potència que vulgui?

Pots contractar la potència que vulguis sempre que compleixis dues normes:

  1. No pots superar la potència màxima de la teva instal·lació. Aquesta dada figura en el butlletí elèctric o certificat d’instal·lació elèctrica (CIE).
  2. S’ha de contractar la potència en esglaons de 0,1 kW.

Fins fa un temps, calia contractar una potència normalitzada, però ara ja no. Actualment es pot contractar la potència en esglaons de 0,1 kW, fet que deixa enrere les antigues potències normalitzades que no s’ajustaven a les necessitats reals i permet contractar la potència que de debò necessites.

Per exemple, analitzes la demanda del teu habitatge i calcules que has de contractar 4,85 kW. Abans havies de mirar la taula de potències normalitzades i decidir si havies de contractar 4,6 kW i arriscar-te a patir talls o contractar 5,75 kW i pagar un sobrecost. Ara podràs contractar 4,9 kW, la potència que realment necessites.

1,15 kW

2,3 kW

3,45 kW

4,6 kW

5,75 kW

6,9 kW

8,05 kW

9,2 kW

10,35 kW

11,5 kW

14,49 kW

Taula de les antigues potències normalitzades

Recorda que cada kW de potència contractada addicional suposa una mica més 48 € a l’any en la factura. Si vols obtenir més informació sobre el preu de la potència, fes clic en aquest enllaç.

 

 

blog noticias
Comparteix-lo
Fuente: Barcelona Energia

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

Formulari

Necesitas ayuda footer

També pots contactar amb nosaltres per e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o trucar-nos al  900 906 807

Resolem els teus dubtes

Aquí trobaràs resposta a les preguntes que ens feu amb més freqüència. És la forma més ràpida de resoldre els teus dubtes!

PREGUNTES FREQÜENTS