BLOG

Per què Barcelona Energia et protegeix contra la pujada del preu de la llum

Aquests dies estan sortint moltes notícies referents a la pujada històrica del preu de la llum. Aquesta pujada és deguda a diversos factors contextuals, com l’augment de la demanda per l’onada de fred, l’alt preu actual del gas (que incrementa el cost de la producció d’energia no renovable) i la baixa producció d’energia eòlica actual degut a la manca de vent. No obstant, si ets usuària de Barcelona Energia, pots estar tranquil·la.

La creació d’una comercialitzadora elèctrica pública com Barcelona Energia és ara més rellevant que mai. T’ho expliquem a continuació:

Com es genera una pujada o baixada del preu de la llum?

La fixació del preu de la llum es realitza a través d’un sistema complex de subhasta que es regeix per la llei d’oferta i demanda i en el que cada tipus de productor ven l’energia a un preu diferent i entra a la subhasta segons la quantitat de la demanda. Posant un exemple molt planer: jo soc un productor de patates i tinc 10 kilos de patates per vendre. Si hi ha molta gent que vol patates, les podré vendre més cares. Si, en canvi, hi ha poca gent que vol patates, aleshores hauré de baixar el preu per poder-les vendre abans no se’m facin malbé. En el cas de l’energia és el mateix, amb la diferència que en comptes de patates el que es ven són kilowatts hora. I que aquests no es fan malbé al cap d’un temps com les patates, sinó que es perden al moment si no s’incorporen a la xarxa d’energia. Aprofitem aquí per recordar que Barcelona Energia només comercialitza energia 100% renovable.

En un altre post explicarem tots els detalls d’aquest sistema de fixació del preu de l’energia, ja que és un tema tan complex com interessant, per poder-nos formar una opinió crítica i documentada.

En tot cas, l’important a aclarir en aquest punt és que és el preu d’aquesta subhasta entre majoristes el que està veient-se afectat per la pujada de la demanda. Així doncs, el que està augmentant aquests dies i del qual tots els mitjans se n’estan fent ressò és el preu de compra de la llum. És a dir, ha pujat el cost que ha de pagar una comercialitzadora elèctrica per adquirir la seva matèria prima: l’energia que vendrà als seus clients. I és que, per llei, no pot ser la mateixa empresa la que produeix i la que comercialitza. Han d’estar jurídicament separades.

Aquest augment del preu de compra de la llum no ha d’afectar necessàriament a la teva factura.

El fet que augmenti el preu pel qual una comercialitzadora compra l’energia que et ven a tu, no ha de comportar que a tu, com a usuari final, t’hagin de pujar la factura. És a dir, que aquest augment del cost de la llum no ha de significar necessàriament que la comercialitzadora et cobri la llum més cara.

De què dependrà aleshores que et pugin la factura de la llum?

Molt senzill: que augmenti la teva factura de la llum quan puja el cost de compra de l’energia depèn del marge de beneficis que vulgui conservar la comercialitzadora.

És per això que una comercialitzadora pública com Barcelona Energia permet que no et pugi la factura de la llum o que l’impacte de la fluctuació en els mercats sigui el mínim possible. Perquè l’objectiu econòmic d’una comercialitzadora elèctrica pública no és acumular beneficis, sinó tancar l’any a 0. És a dir, sense pèrdues, però sense haver d’acumular diners per repartir entre accionistes o inversors, com sí que ha de fer qualsevol altra comercialitzadora privada.

Per contra, a una comercialitzadora pública li pesen molt més els objectius socials que no pas els econòmics. Per això, prevaldrà el fet d’oferir un bon servei i de garantir el mínim preu possible d’un servei essencial com la llum per sobre dels beneficis. D’aquesta manera, una comercialitzadora pública com Barcelona Energia pot absorbir molt millor els augments del preu de compra de l’energia sense que això impacti sobre la factura dels seus usuaris.

Dit d’una forma molt clara: si tu ets una comercialitzadora privada que ha de treure un mínim de 20€ de rendibilitat per client per cobrir els teus objectius de beneficis, en cas que el cost de l’electricitat posi en perill aquest marge, canviaràs les tarifes immediatament. En canvi, si ets una comercialitzadora pública que no té aquest mínim de rendibilitat, sinó que has d’ajustar la teva comptabilitat a zero, pots aguantar sense canviar preus molt més i absorbir els costos de l’energia perquè no afectin als teus usuaris.

Així doncs, tot i que el procés de fixació del cost de l’electricitat, sens dubte, és molt millorable —i creiem fermament que s’ha de millorar—, una comercialitzadora elèctrica pública com Barcelona Energia minimitza l’impacte que això pugui tenir en el preu de la llum per a l’usuari final com tu, ja siguis particular o empresa.

blog eficiencia energética noticias coneixbe aprenbe
Comparteix-lo
Fuente: Barcelona Energia

Et podria interessar

¿Necesitas ayuda?

También puedes contactarnos por e-mail consulta@barcelonaenergia.cat o llamarnos al 900 906 807

Resolvemos tus dudas

Aquí encontrarás respuesta a las preguntas que más nos hacéis con más frecuencia. ¡Es la forma más rápida de resolver tus dudas!

PREGUNTAS FRECUENTES